Skip to content Skip to footer

Universálny recept na pokojné Vianoce

Máme tu obdobie nedostatku svetla. Dni sú krátke, noci dlhé. K tomu všetkému nám na dvere klopú najkrajšie sviatky roka – Vianoce. K nim patrí tá správna sviatočná atmosféra vytvorená rôznymi sviečkovými a žiarovkovými dekoráciami. A tým pádom aj s nimi súvisiace riziká.

Požiar zo sviečky na stromčeku? Ale veď klasické zapálené sviečky sa na stromčekoch už dávno nepoužívajú! Aspoň teda nie v našich civilizovaných končinách. No čuduj sa svete, podľa prieskumu Európskej komisie pri každom treťom-štvrtom testovanom vianočnom osvetlení hrozí priame riziko požiaru.

Na trhoviskách u nás aj v okolitých krajinách, do ktorých naši ľudia chodia s obľubou na nákupy, sa za lacný peniaz dajú kúpiť takéto výrobky, ktoré nezodpovedajú našim bezpečnostným normám.

Preto odporúčame pri výbere a používaní ozdobných svietidiel dodržiavať týchto 5 pravidiel:

1. Vonkajšie alebo vnútorné?

Pri vonkajšom osvetlení treba mať na zreteli, že má odolávať častým, extrémnym podmienkam zimného počasia. Kompletne celé musí byť vodovzdorné aj mrazuvzdorné. Môže byť použité aj vo vnútorných priestoroch. Avšak interiérové osvetlenie v žiadnom prípade nepoužívajte v exteriéri!

2. Ledkové alebo žiarovkové?

Svetelné dekorácie s LED diódami sú často až 8-krát úspornejšie, ako žiarovkové, pri ktorých je navyše potrebné mať dostatočnú zásobu náhradných žiaroviek, keďže sa pomerne rýchlo vypaľujú.

3. Kde nakupovať?

3. Kde nakupovať?

Nedostatočná kvalita materiálu alebo spracovania je častým javom u výrobkov z ázijských krajín, ktoré nespĺňajú naše európske normy. Preto ak sa chcete vyhnúť riziku požiaru alebo poškodenia zdravia, nakupujte výlučne u overených predajcov a výlučne výrobky s európskym certifikátom kvality.

4. Je tam návod aj s postupom pri reklamácii?

Každý výrobok predávaný na Slovensku musí mať slovenský návod na inštaláciu. Okrem toho musí mať štítok so všetkými informáciami ako je napätie, príkon, výkon, odolnosť voči vode, prachu. Každopádne kupujte len tam, kde môžete výrobok reklamovať. A hlavne, pred kúpou si ho vždy nechajte predviesť.

5. Ako ho používať bezpečne?

Pamätajte, že vám nehrozí len požiar, ale aj popáleniny, či iné ťažké úrazy.

Preto:
– Nepripájajte osvetlenie na napájanie, kým je ešte v obale.
– Pred prvým použitím si VŽDY dôkladne preštudujte návod a podľa neho osvetlenie aj používajte.
– Nenechávajte ho dlho bez dozoru, najmä v prípade, ak sa v blízkosti pohybujú deti.
– Pred spaním, aj pred odchodom z domu všetky svetlá vypnite.
– Poruchu sa nesnažte opravovať sami, ale vráťte osvetlenie predajcovi.
– V prípade požiaru nikdy nehaste dekorácie pod prúdom vody.

A na záver: POZOR NA POŽIARE Z ADVENTNÝCH VENCOV!
– Horiace sviečky radšej zhasnite nielen pred odchodom z domu, ale vždy, keď v miestnosti dlhšiu dobu nikto nebude.
– V miestnosti kde horia sviečky nikdy nenechávajte deti osamote, ani na malú chvíľku.
– A samozrejme zápalky a zapaľovače poriadne schovajte mimo dosahu detí.

Tak či tak, čoskoro tu máme Vianoce, Silvester, Nový rok. Ako každoročne budú mať hasiči plné ruky, nohy, kolesá, rebríky, nádrže aj hadice práce. A určite nebudú mať škodu len tí, u ktorých horelo, ale aj ich susedia. Tí hore budú zadymení, tí dolu vytopení vodou z hasenia. Preto je dôležité mať preventívne uzatvorené nielen poistenie domácnosti, ale aj poistenie zodpovednosti za škody.

My Vám s tým radi pomôžeme. Naši agenti Vám radi poradia a odporučia to najlepšie pre Vás. Nájdete ich na pobočkách po celom Slovensku .

Autor článku: Pavol Michalec, Odborný garant pre neživotné poistenie