Skip to content Skip to footer

5 najčastejších rizík, pred ktorými chráni poistenie náhrobných kameňov

Dôstojné uctenie si pamiatky našich zosnulých môžu narušiť rôzne nepríjemné udalosti. Proti rizikám poškodenia náhrobných kameňov je však možné sa poistiť. Podľa štatistík poisťovní takéto poistenie nemusí byť vôbec na škodu. Poďme sa pozrieť na 5 najčastejších rizík, proti ktorým sa môžeme vhodným poistením ochrániť.

1. Riziko vandalizmu
Najčastejšie poškodzujú pomníky práve vandali. Popri rozbitom ozdobnom svietniku či poškodení alebo úplnom zničení náhrobného kameňa vandalmi sa vám však môže stať, že škody napáchajú aj zamestnanci správcu cintorína. Môže ísť napríklad o nepozornosť či nedbanlivosť pri kosení trávy. Ak dôjde k poškodeniu pomníka týmto spôsobom, odškodnenie sa rieši z poistenia zodpovednosti za škodu, ktorú musí mať daná obec alebo mesto spravujúce cintorín, poistenú.

2. Riziko krádeže
Medzi bežnými prípadmi sa objavuje aj krádež mramorovej vázy, svietnika, vencov, či kvetinovej výzdoby v kvetináčoch. No stretávame s aj s krádežami celých pomníkov a kamenných dosiek.

3. Ochrana pred pádom predmetov a nárazom vozidla
Je možné zabezpečiť sa aj pred škodami ako pád konára či iných predmetov, ktoré môžu poškodiť náhrobný kameň. Pred niekoľkými rokmi na územie Slovenska dopadol dokonca meteorit. Ak je cintorín umiestnený pri hlavnej ceste, môže auto pri havárii preraziť jeho oplotenie a vbehnúť medzi hroby.

4. Poistenie pred víchricou, krupobitím, úderom blesku
Krupobitie možno neznie ako príčina schopná poškodiť priamo pomník, no skutočne silné krupobitie vám dokáže poškodiť ozdobné svietniky, vázy, v niektorých prípadoch aj hrobovú dosku. Preto je dobré mať ochránené aj toto riziko. Pri silnej víchrici vám pomník môže poškodiť vyvrátený strom, škridle či časť strechy zo susedného domu. Blesk môže udrieť do stromu, následne sa vám môže zrútiť jeho konár alebo celý strom priamo na pomník.

5. Poistenie proti iným živelným pohromám (požiar, povodeň, záplava, zosuv pôdy a pod.)
Tento druh poistenia sa vzťahuje aj na zhorený veniec a následne obhorený náhrobný kameň. Poistenie sa vzťahuje na všetky stavebné súčasti pomníka. Keď ste už investovali do pomníka nemalé peniaze, je rozumné nechať si ho poistiť aj proti živelným pohromám. V rovinatých oblastiach môže povodeň zasiahnuť cintorín priamo, v kopcovitom teréne často hrozí zosuv pôdy z kopca nielen v prípade prívalových dažďov, ale aj podmytím povodňou v údolí.
Toto poistenie sa dojednáva ako pripoistenie k poisteniu bývania.

V prípade ak potrebujete poradiť, ochotne Vám naši finanční sprostredkovatelia pomôžu na akejkoľvek pobočke po celom Slovensku.  

Autor článku: Pavol Michalec
Odborný garant pre neživotné poistenie